perjantai 24. heinäkuuta 2015

Pannupitsa Americana




Eilen tuli käytyä lasten kanssa reissu Haaparannassa. Siellähän on Ikea ja keittiötarvike osastolla minulla karkasi mopo käsistä. Toisin sanoen poika joutui lähes tulkoon raahaamaan minut pois, etten täytä koko ostoskärryä. Kerkesin kumminkin aika kiitettävästi täyttää kärryjä keittiötarvikkeilla ja nyt olen joutunut pähkäilemään, että mihin minä kaikki saan keittiössä sullottua. Poika pakotti ostamaan myös Haaparannasta Surströmmingiä eli jossain vaiheessa videota on tarjolla Ukot Kokkaa Youtube -kanavalla. 

Ostin myös uuninkestävän paistinpannun, eli pakkohan se oli pannupitsaa tehdä. Täytteissähän saa käyttää mielikuvitusta, mutta tässäpä meidän ohje: 


Ainekset 28cm pitsaan. 

Pohja: 

2dl vettä
3tl kuivahiivaa
1tl sokeria
3/4tl suolaa
4dl vehnäjauhoja

Täyte:

BBQ kastiketta
Salamirouhetta
Pekonia
Meetwurstia
Ananaspaloja
Juustoraastetta
Oreganoa

Ohje:

Lisää kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää joukkoon sokeri, suola ja jauhot. Sekoita taikinaksi. Anna kohota liinan alla 30minuuttia.

Kun taikina on kohonnut 30minuuttia, niin voitele uuninkestävä pannu runsaalla määrällä öljyä. Levitä taikina pannun pohjalle.

Levitä pohjalle BBQ kastike, mutta jätä reunoilta n. 2cm ilman kastiketta. 

Lisää päälle salamirouhe, pekoni, meetwurstiviipaleet, anananpalat, juustoraaste ja viimeiseksi oregano.

Anna pitsan kohota vielä noin 20minuuttia ja paista pitsa 250asteessa noin 20minuuttia. 

Anna pitsan hieman jäähtyä ja tarjoile vaikka oluen kanssa. 

keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Thaimaalainen lihacurry




Ainekset:

800g naudan ulkofilettä
5rkl punainen thai curry
2tlk kookosmaitoa
750g kasviksia suikaloituna
4rkl kalakastiketta
Kasviöljyä

Ohje:

Leikkaa liha pieniksi kuutioiksi. Lämmitä currytahna öljyssä wokissa tai pannulla ja lisää kookosmaito. Lisää lihakuutiot, keitä noin 15 minuuttia. Lisää joukkoon kasvikset. Jatka keittämistä noin 15 minuuttia. Mausta lopuksi kalakastikkeella. Tarjoa lihacurry jasmiiniriisin kanssa. 

tiistai 21. heinäkuuta 2015

Italianpata




Tyttö oli käynyt äitinsä kanssa Italiassa ja oli harmissaan, kun ei ollut löytänyt mistään ravintolasta italianpataa. Tehtiin sitten pojan kanssa italianpataa ja voitti kyllä pussi padat mennen tullen. Tämä ruoka on helppo ja nopea valmistaa.

Tänään tuli postissa tilaamiani keittiövälineitä mm. pitsakivi, lihamylly, paellapannuja, paistinpannuja, ym, ym.  Päässä on paljon ruokia mitä haluan tehdä ja toivottavasti jaksan niistä myös blogiin kirjoittaa. Tässä kuitenkin italianpadan ohje:

700g sika-nauta jauhelihaa
4dl raketti spagettia
400g pakaste herne-maissi-paprikaa
2kpl sipuleita
2kpl valkosipulinkynsiä
400g tomaattimurskaa
140g tomaattipyrettä
6dl vettä
2kpl lihaliemikuutioita
Suolaa
Mustapippurirouhetta
Paprikajauhetta
Timjamia
Basilikaa
Oreganoa

Ohje:

Paahda jauheliha pannulla. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet ja lisää ne pannulle ja anna pehmetä. Lisää joukkoon tomaattimurska ja -pyre, vesi, liemikuutiot, spagetti ja herne-maissi-paprika. Lisää mausteita oman maun mukaan. Anna muhia kannen alla kunnes spagetit on kypsiä. 


perjantai 17. heinäkuuta 2015

Raparperikiisseli





Tulipa käytyä äitin luona viikko sitten ja huomasin isot raparperit pihalla. Nooh ensin tuli tietty mieleen raparperiviini, mutta enpä jaksa ruveta viinejä tekemään. Siispä pyysin, että näyttäisi kuinka raparperikiisseli tehdään. Söin kyllä osuuteni, mutta ei tää ollu mun juttu. Mansikoita lisäämällä toki saisi paremmaksi. Ja siis äitin tekosia en hauku, kun onhan hän sentään aito kokki, mutta tuo raparperi ei vaan iskeny. Muistathan aina nauttia raparperin maitotuotteiden kanssa, kun raparperi syö elimistöstä kalkkia. 

Raparperin ystäville ohje:

3kpl isoja raparperinvarsia
1dl mehutiivistettä
n. 1l vettä
5rkl perunajauhoja
hieman suolaa
Hienoa sokeria maun mukaan


Paloittele raparperit. Laita kattilaan ja lisää vesi ja mehu. 
Laita kattilaan ja lisää vesi ja mehu. Keitä kunnes raparperit ovat kypsiä (muutama minuutti). Lisää vähän suolaa (veden maku lähtee) ja sokeri.
Sekoita perunajauhot pieneen vesitilkkaan ja kaada kattilaan ohuena nauhana ja sekoita koko ajan. Anna kiisselin pulpahtaa muutaman kerran ja ota pois liedeltä. 
Laita astiaan ja pinnalle sokeria, että ei kuorettuisi. Tarjoa sellaisenaan tai maidon tai kermavaahdon kera. 




perjantai 3. heinäkuuta 2015

Porsaan kasslerpihvi jallu-valkosipulimarinadissa




Toisin kuin etelässä, niin ainakaan tästä kylästä lapissa ei tunnu löytyvän hyviä lihoja. Kaikki lihat on niitä valmis marinadeissa olevia. Nyt sentään lihatiskiltä löytyi edes maustamatonta kassleria, joten kilo sitä piti heti ottaa mukaan. Hakattiin ne sitten ohuemmiksi ja laitettiin itse tehtyyn marinadiin jääkaappiin muhimaan vuorokaudeksi. Poika grillasi ja itse tein lihalle seuraksi salaatin ja keitin uudet perunat. Aika onnistunut setti.

Marinadi ohje:

4cl Jallua
4kynttä valkosipulia
2rkl riistamaustetta
4dl oliiviöljyä
1/2dl soijakastiketta
2dl mietoa chilikastiketta
1dl juoksevaa hunajaa
2rkl paprikajauhetta
1rkl suolaa
1/2dl sinappia