torstai 28. tammikuuta 2016

Pekoniin käärityt lihapullat



Yövuoroon lähtö ja ruokaa pitäisi laittaa. Jääkaapissa kylmäsavuporoa, porsaansisäfilettä ja jauhelihaa. Kallistuin jauhelihaan ja onneksi pekonia oli iso määrä. Sen verta tuhti ruoka tuli, että eiköhän tällä yön selviä syömättä. Jos jääkaapissa olisi ollut sulatejuustoa, niin oisi voinut toimia tuolla lihapullan sisällä pieni nokare. 

Ainekset:

700g jauhelihaa
2kpl sipuleja
2tl suolaa
1kpl kananmuna
1tl paprikajauhetta
1tl pippuriseosta
2dl ruokakermaa
1dl korppujauhoja
4pkt pekonia

Voita paistamiseen.

Ohje:

Sekoita kerma ja korppujauhot keskenään. Anna turvota 10 minuuttia. 
Pilko sipuli ja paista se voissa pannulla pehmeäksi. 
Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Muotoile taikinasta lihapullia vedessä kostutetuin käsin.
Taittele pekonit ympärille.
Paista lihapullia uunipellillä leivinpaperin päällä 250 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. 

keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Broileriwokki





Ainekset:

750g broilerin fileesuikaleita
4rkl öljyä
500g wokkivihanneksia
1tlk ananaspaloja
1,5dl soijaa
1,5dl sweet chilikastiketta
1dl habanero-kastiketta
3tl perunajauhoja
1rkl kalakastiketta

Ohje:

Kuumenna öljy kasarissa tai wokpannulla.
Lisää broilerinsuikaleet ja ruskista ne.
Lisää wokvihannekset kunnes ne ovat sulaneet ja lämmenneet.
Valuta ananaksista liemi pois talteen ja sekoita perunajauhot ananasliemeen.
Lisää soija,sweet chili,habanero-kastike ja kalakastike.
Juuri ennen kuin ruoka on valmista lisää ananaspalat sekaan.

tiistai 26. tammikuuta 2016

Friteeratut kanansiivet



Kun kerrankin löydettiin marinoimattomia siipiä paikallisesta kaupasta, niin pakkohan niitä oli hakea lisää. Me harvemmin käytetään friteerauskeitintä, mutta nyt se kaivettiin kaapista. Friteeraamalla saa kyllä ruuista todella maistuvaa ja keittimien hinnatkaan ei päätä huimaa. 
Me ei perinteisesti laitettu siipiä keittimestä oton jälkeen siipisoosiin vaan dippailtiin siipiä tulisessakastikkeessa. Lisänä tarjoiltiin porkkanatankoja ja me vaihdettiin perinteinen selleri kurkkutankoihin. Kasviksille oli oma dippinsä. Valmiiksi marinoiduista siivistähän ei saa sitä makua pois edes pesemällä, eli jos vain löydät kaupasta, niin osta marinoimattomia siipiä. 

Öljyä keitettiin keittimessä 190asteessa ja siipien annettiin olla siellä sen 8minuuttia. 

Siipiä meillä oli 800g ja sen verta hyviä oli, että ois noita voinu syödä melkosesti enemmänkin. 

Tuossa olikin ohjetta tarpeekseen, että ei muuta kuin friteeraamaan. 

perjantai 22. tammikuuta 2016

Wingsit uunissa





Täällä kaupoissa tuntuu kaikki lihat olevan jo valmiiksi marinoituja ja se tuo oman haasteen ruuanlaittoon, koska meillä pyritään välttämään valmiiksi marinoituja lihoja. Nyt paikallinen kauppias oli ottanut hyllyyn siipiä ilman marinadia, joten pakko oli ostaa niitä. Nyt tehtiin wingsit uunissa. 

Chicken wings


Ainekset:

1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
500g paseerattua tomaattia
2dl colaa
4rkl tummaa siirappia
4rkl valkoviina etikkaa
4rkl sweet chili saucea
3rkl bbq-kastiketta
4kpl trinidad moruga scorpion chiliä
1rkl sokeria
1,5rkl worcester-kastiketta
800g marinoimattomia kanansiipiä
200g voita

Ohje:

Hienonna sipulit, valkosipulit ja chilit.
Laita kaikki kattilaan paitsi voi, kiehauta matalalla lämmöllä noin 1h.
Pistä kanat 200 asteiseen uuniin 30minuutiksi.
Kun kastike on ollut noin tunnin laita voi sulamaan kastikkeeseen.
Siirrä kastike levyltä pois,kun voi on liuennut kastikkeeseen.
Laita kanat 20minuutiksi kastikkeeseen ja laita uuni 225 asteeseen.
Pistä kanat takaisin pellille ja uuniin noin 10minuutiksi.

sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Burgundinpata





Näin -30asteen pakkasessa ei tee paljon mieli olla pihalla. Pakkasella onkin hyvä tehdä pataruokaa. Päätettiin tehdä Burgundinpataa ja hiukka mietin, että tehdäänkö sitä naudasta vai hirvestä, mutta kallistuin ihan perinteiseen naudanpaistiin. Itsehän olen enempi olutmiehiä, joten paikallisessa valtion monopoli viinikaupassa jouduin turvautumaan myyjän valintaan. Herkkusienet periaatteessa kuuluisivat tähän ruokaan, mutta koska me ei olla niitten suurimpia ystäviä, niin jätettiin sienet pois. Tässäpä tämä meidän ohje:

Ainekset:

1400g naudanpaistia
140g pekonia
1dl tomaattipyrettä
5dl punaviiniä
8kpl pieniä sipuleita
4kpl laakerinlehtiä
4kpl valkosipulinkynsiä
4kpl porkkanoita
3dl vettä
2kpl lihaliemikuutioita
Mustapippuria
Suolaa
Voita paistamiseen

Koristeluun halutessasi persiljaa.

Ohje:

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen kypsennystä. Leikkaa liha sopivan kokoisiksi paloiksi. Ruskista lihoja voissa pannulla erissä ja laita pataan. Paloittele pekonit ja paista pannulla rapeiksi. Kaada pekonit pataan. Kuori sipulit ja valkosipulit ja heitä ne lihojen joukkoon. Paloittele porkkanat ja lisää lihojen sekaan. Murenna lihaliemikuutiot pataan ja lisää mustapippuri rouhe ja suola oman maun mukaan. Lisää laakerinlehdet ja tomaattipyree. Kaada lopuksi pataan viini ja vesi. Sekoita.

Kypsennä 150 asteisessa uunissa 5-6 tuntia. Lisää tarvittaessa vettä tai punaviiniä. 

Tarjoile esim keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa.







perjantai 15. tammikuuta 2016

Jauheliha-makaronipata





Välillä tuntuu, että mitä pirua sitä tekisi taas jauhelihasta, kun jostain syystä sitä on taas jääkaapissa. Eilen tehtiin jauheliha-makaronipataa.

Ainekset:

700g sika-nauta jauhelihaa
2tl suolaa
4tl paprikajauhetta
2dl sweet chili saucea
3kpl sipulia silputtuna
4kpl valkosipulinkynttä silputtuna
200g paprikaa
300g sokeriherneen palkoja pienennettynä
500g paseerattua tomaattia
400g makaronia
1/2l vettä
öljyä
mustapippuria rouhittuna oman maun mukaan

Ohje:

Paista jauheliha öljyssä isolla pannulla tai kattilassa. Mausta suolalla, mustapippuri rouheella ja paprikajauheella. 

Hienonna joukkoon sipulit, paprika, valkosipulinkynnet ja sokeriherneen palkot. Kääntele hetki.

Lisää paseerattu tomaatti, sweet chili sauce, vesi ja makaronit. Anna kiehua miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. 

keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Pannupihvit





Kohta jo tammikuu puolivälissä ja eipä olla juuri blogiin keretty kirjoittelemaan. Kyllä se vaan työt ja opiskelu häiritsee vapaa-aikaa. Nyt itsellä muutama päivä vapaata ja ulkona rapiat 30 astetta pakkasta, joten mukavahan se on lämpimässä keittiössä oleskella. Listassa on paljon ruokia mitä pyrimme tänne blogiin tekemään, mutta lista pitenee nopeammin kuin keretään ruokia tekemään. Kohta pitäisi aloitella jo tämän kevään ensimmäisiä kasvatus hommiakin, eli joitain chililajikkeita pitäisi jo kylvää.  Tässäpä ohje perus arkiruokaan eli pannupihvit. 

Ainekset:

700g sika-nauta jauhelihaa
280g pekonia
2,5dl korppujauhoja
4dl vettä
2kpl sipulia
2rkl öljyä
2kpl kananmunia
4kpl valkosipulinkynsiä
4tl suolaa
2tl rouhittua mustapippuria


Kastike:

3kpl sipulia
3rkl öljyä
4dl ruokakermaa


Ohje:

Anna korppujauhojen turvota vedessä kymmenisen minuuttia. Kuullota hienonnettu sipuli öljyssä.

Pilko ja paista pekoni pannulla rapeaksi. Nosta pekoni talouspaperille, jotta liika rasva imeytyy paperiin. 

Lisää korppujauhojen sekaan sipuli, pekoni, jauheliha, kananmuna, hienonnetut valkosipulinkynnet, suola sekä mustapippuri.

Muotoile taikinasta kostutetuin käsin pihvejä. Paista pihvit öljyssä paistinpannulla molemmin puolin ruskeiksi noin 4-5 minuuttia per puoli. Nosta pihvit sivuun. 

Leikkaa kuoritut sipulit ohuiksi renkaiksi. Ruskista sipulirenkaat öljyssä pehmeiksi. Lisää pannulle ruokakerma sekä paistetut pihvit. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää halutessasi suolaa. 

Tarjoa pannupihvit perunasoseen ja puolukkahillon kera. 


Marjarahka





Ainekset:

500g maitorahkaa
mansikoita
mustikoita
vadelmia
sokeria
vaniliinisokeria

Valmistusohje:

Lisää maitorahkan joukoon marjat. Sekoita ja lisää sokeria ja vaniliinisokeria oman makusi mukaan.