tiistai 16. elokuuta 2016

Poronkäristys oluella





Poronliha tuo puolivilli metsäneläin, jossa on yhä ainutlaatuinen riistanmaku. Eilen tehtiin pojan kanssa paikallisesta teurastamosta haettua poronlihaa. Lihat oli jo valmiiksi siivutettu, mutta isommiksi paloiksi kuin monesti on kaupan. Meillä käristys saa aina käristyä melko pitkään, joten hieman isommat palat on havaittu paremmiksi kuin aivan ohuet lastut. 

Tällä kertaa päätettiin lisätä poronlihan seuraksi hiukan pekonia, Lisäksi lisättiin joukkoon puolen litran pullo portteria. Kyseessä oli ulkomaalainen 6,8 % keskiasteisesti humaloitu olut. Vahvasti humaloitu olut peittää mielestäni riistan makua liikaa. Portterin tilalle olisi käynyt myös joku tummempi lagerikin. Jos olisi löytynyt, joku hyvä kotimainen pienpanimo tuote, niin se olisi varmasti ollut kokeilussa. Ruokajuomaksi valittiin kyllä sitten ihan vaalempi lager olut. 

Lopputulos oli meidän mielestä onnistut, että suosittelemme kokeilemaan
.

Ainekset:

n. 600g Poronkäristys lihaa
140g Pekonia
2kpl Sipulia
5dl Olutta
2dl Vettä
Voita
Riistamaustetta
Suolaa


Ohje:

Pilko pekoni pieneksi silpuksi ja käristä paistinpannussa, siirrä pataan. Kuori sipuli ja pilko pieneksi silpuksi. Ruskista poronliha pienissä erissä runsaassa voissa ja ruskista samalla sipulisilppu. Siirrä poronliha ja sipuli samaan pataan pekonin kanssa ja sekoita. Lisää olut, vesi ja mausteet. Hauduta uunissa 150 asteessa n. 3.5 tuntia ja vielä puolituntia ilman kantta 175 asteessa.

Lisää käristykseen nestettä paistamisen aikana mikäli se meinaa kuivua.

Tarjoile esim. perunamuussin, puolukkahillon ja maustekurkkujen kera. 









maanantai 15. elokuuta 2016

Hirvistroganoff





Stroganoff tuo venäläinen perinneruoka. Me ei olla venäläiseen keittiöön vielä paljon tutustuttu, mutta tätä reseptiä miettiessä vietin muutaman yön pereytyen venäläiseen keittiöön ja varsinkin siihen itse stroganofiin. Vaikka en tykkää, että ruokia raiskataan, niin päätin kokeilla versiota hirvenlihasta. Koska meillä ei ole venäläisiä ystäviä en voinut pyytää palautetta. Meille kuitenkin maistui.


Ainekset: 

n. 1kg hirven paistia
riistamaustetta
2kpl sipulia
75g tomaattipyreetä
Voita
3kpl valkosipulinkynsiä
4rkl härkäfondia
2rkl vehnäjauhoja
1rkl Dijon-sinappia
3kpl suolakurkkuja
1prk smetanaa
vettä 
suolaa

Ohje:

Ota hirvenliha huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistamista. Leikkaa liha suikaleiksi tai kuutioiksi. Ruskista lihat pannulla pienissä erissä ja siirrä lihat uunipataan. Mausta lihat riistamausteella. Kuullota kuoritut ja hienonnetut sipulit ja valkosipulinkynnet ja lisää pataan. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja kaada pataan härkäfondi. Lisää vettä niin, että ainekset juuri peittyvät. Lisää tomaattipyre ja ja sinappi, sekoita ainekset sekaisin. Peitä pata kannella ja hauduta uunissa 175 asteessa 2,5 - 3 tuntia, kunnes liha on mureaa. Ota pata uunista ja sekoita joukkoon smetana ja kuutioidut suolakurkut. Laita pata vielä uuniin ilman kantta 5 minuutiksi, jotta smetanakin kuumenee. 


perjantai 12. elokuuta 2016

Täytetyt kesäkurpitsat





Täällä pohjoisessakin pystyy jo aloittelemaan sadonkorjuun. Pojan kanssa ei olla oikeastaan koskaa välitetty kesäkurpitsasta, mutta nyt löytyi tapa valmistaa ne meillekkin maistuviksi. Oli kyllä niin täyttäviä, että tällä ohjeella syö ainakin neljä. Kokeile ihmeessä.


Ainekset: 

2 kpl isoa kesäkurpitsaa
2 kpl sipulia
1 kpl paprikaa
2 kpl tuoretta chiliä (meillä oli Apachea)
800g jauhelihaa
1ps Juustoraastetta
Tacomaustetta ronskisti

Ohje:

Pese kesäkurpitsat ja leikkaa ne puoliksi pitkittäissuunnassa. Kaiverra lusikalla kesäkurpitsan puolikkaat veneiksi. Paista pannulla jauheliha, sipulit ja paprika. Mausta jauheliha tacomausteella. Täytä kaiverretut kesäkurpitsat jauhelihaseoksella. Lisää päälle juustoraaste. Paista uunissa 225 asteessa n. 15 minuuttia. 


Uutta satoa