torstai 13. lokakuuta 2016

Perinteinen läskisoosi



Juoksulenkin jälkeen oli aivan sairas nälkä. Juu ei laitettu salaattia tai syöty rahkaa. Urheilu on jees, mutta meille ruoka on muutakin kuin polttoainetta. Nyt tehtiin kunnon perinteistä läskisoosia ja ruokajuomaksi olutta. 


Raaka-aineet

2 isoa sipulia
800g porsaan kylkiviipaletta
voita
5rkl vehnäjauhoja
9dl vettä
suolaa omaan makuun
kokonaisia maustepippureita


Ohje:

Kuori sipulit ja hienonna sipulit. Ruskista lihasiivut pannulla kahdessa tai useammassa erässä. Paista kunnes lihat ovat ruskeita. Laita siivuille hieman suolaa. Nosta lihat pois ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Laita voita pannulle.

Lisää pannulle vehnäjauhot, ruskista vaaleanruskeiksi kokoajan sekoittaen. Lisää pannulle sipulit ja hieman vettä ja jatka sekoittamista, kunnes kastike on tummanruskeaa.

Tarvittaessa lisää vettä ja sekoita kastike tasaiseksi. Kaada kastike kattilaan ja sitten lihat ja pippurit kastikkeen joukkoon. Hauduta miedolla lämmöllä 2h.

Tarjoillaan perunamuusin,suolakurkkuviipaleiden ja puolukkahillon kanssa.

sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Pekonilohi




Me syödään kalaa vähintään kerran viikossa ja nyt mietin mitä hiukka erillaista saisi tehtyä. Pekonihan on meidän suosikki raaka-aineita ja juustoa laitetaan mielellään eri ruokiin. Kun sanoin pojalle mitä halusin kokeilla tehdä kalasta, niin tuomio oli aika tyly. Lopulta sain kuin sainkin tahtoni läpi ja nyt tehtiin pekonilohta. Vaikka hiukan alkuun epäilytti, niin lopputulos oli ihan onnistunut. 

Raaka-aineet:

1kg lohifile
140g pekonia
100g juustoraastetta
mustapippuria
suolaa

Ohje:

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Poista lohifileestä ruodot. Laita lohifile uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Lisää fileen päälle suolaa ja mustapippuria. Lisää fileen päälle pekonit ja päällimmäiseksi juustoraaste. Paista uunissa 40 minuuttia, että pekonikin ehtii kypsyä. 



lauantai 8. lokakuuta 2016

Porsaan etuselkää oluessa





Pitkästä aikaa saatiin taas aikaa ruuanlaittoon. Itse olen ollut työmatkalla muutaman viikon Etelä-Suomessa ja voin sanoa, että tiettyjen paikkakuntien ravintoloiden ruokatarjonta on tullut tutuksi. Ainakaan toistaiseksi me ei olla ruoka-arvostelublogi, niin enpä kirjoita niistä pettymyksistä tai niistä parhaista paikoista. Samalla aikaa poika on tainnut olla aika einesruokien varassa. 

Tänä vuonna meillä on metsäkanalintujen metsästys jäänyt aika vähille töiden takia, mutta toisaalta tuntuu, että lintuja ei juurikaan ole. Tämän takia me lopetettiin jo tältä vuodelta lintujen metsästys ja toivottavasti kanta on parempi jo ensi vuonna, Kunhan kurssit etelässä loppuu, niin keskitytään jäniksen metästykseen.

Taas kerran minulle tuli eteen kaupassa tilanne, että haluamaani lihaa ei ole. Täällä Sodankylässä on todella huonosti eri raaka-aineita ruuan laittoon. Lisäksi paikallinen kauppias ei edes kysy, että tilataanko vaan sanoo suoraan, että tuotetta ei saa. Etelässä asuessamme opin, että kauppiaat saattoivat tilata jotain, jos sitä ei löydy valikoimista. 

Koska en löytänyt haluamiani lihoja, niin huomasin porsaan etuselän olevan melko halvalla myynnissä. Siispä ostin sitä heti sen pari kiloa, etttä raavaat miehet saa mahan täyteen. Monihan ei tuota lihaa arvosta, mutta liha luun ympärillä on aina parasta ja kun ajan kanssa tekee, niiin ei voi epäonnistua. 

Lihan seuraksi laitettiin omasta maasta porkkanaa, perunaa ja punasipulia.Sodankylässä kasvattettua naurista ostettiin kaupasta. 

Tässäpä siis meidän ohje possun etuselän valmistukseen:

2kg porsaan luullista etuselkää
Mustapippurirouhetta
suolaa
0,75l tummaa olutta

1kpl naurista
4 porkkanaa
10 pientä perunaa
3 punasipulia

Laita liha lämpenemään noin puolituntia ennen valmistusta. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Hiero lihoihin mustapippuria ja suolaa. Aseta lihat isoon uunivuokaan. Anna lihojen ottaa väriä tunti. 

Kuori nauris, porkkanat ja sipulit ja leikkaa sopivan kokoiseksi. Pese perunat. 

Laske uunin lämpö 125 asteeseen ja lisää lihan joukkoon kasvikset  ja olut. Anna lihan olla uunissa n. 5 tuntia.