keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Routapaisti



Eilen alettiin tekemään routapaistia hirvestä. Nyt lähes puolitoista vuorokautta myöhemmin päästiin syömään. Jos sulla ei oo hirveä, niin voit toki käyttää myös vaikka poroa tai nautaa. 


Ainekset:

Hirvenpaisti 1,5-2kg

Kastike:

0,5l tummaa olutta
0,5l vettä
1dl karkeaa suolaa
2rkl riistafondia
5rkl riistamaustetta
1rkl sokeria

Ohje:

Nosta jäinen hirvenpaisti uunivuokaan. Paista uunissa 80-100 asteessa. Lämpötilan pitää olla 10-20 astetta korkeampi kuin haluttu loppulämpötila. Aseta paistomittari lihaan, kun se on sulanut niin että saat laitettua sen paksuimpaan kohtaan. Jatka paistamista niin kauan, että lihan lämpötila on sinulle mieluisa. Osa haluaa, että lihan lämpötilan pitäisi olla 60-70astetta, mutta me tykätään hiukka kypsemmästä lihasta, joten annettiin lihan kypsyä 77 asteeseen. Meidän makuun liha olisi  voinut olla vieläkin kypsempää, mutta hirven kanssa pitää olla tarkkana ettei pääse kuivahtamaan. Me tosin jaksetaan valvoa ruokia uunin äärellä ettei vahinkoa tapahdu. Tällä kertaa valvominen kesti vain n. 7tuntia, koska meillä oli vain 1,5 kilon paisti. 


Kiehauta kastike ja nosta paisti jäähtyneen kastikkeen joukkoon eri astialle, kuin missä paistoit. Anna paistin hiukka jäähtyä ja kääntele muutaman kerran sillä aikaa. Lämmin liha imee kastiketta sisäänsä. Kun paisti ei ole enää hirmu lämmin, niin laita se kastikkeen kanssa jääkaappiin maustumaan 6-12 tuntia. Valuta lopuksi paisti kuivaksi ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. 

Tarjoile haluamasi ruuan kanssa tai laita vaikka leivän päälle. Olut maistuu aina riistan kanssa

PS. Jos haluat lihan vieläkin kypsempänä, niin laita leikatut siivut uunivuokaan ja paista 200asteisessa uunissa pari kertaa käännellen noin puolituntia. 

maanantai 28. marraskuuta 2016

Juustoinen uunilohi ja valkosipuliperunakuutiot




Sain jokin aika sitten kaveriltani mielenkiintoisen ruokaohjeen lohelle. Eipä kestänyt montaa päivää, kun lohi olikin tarjouksessa. Samantien kun päästiin kaupasta kotia, niin poika pisti kalan fileiksi ja toinen file meni graaviksi ja toisesta tehtiin juustoista uunilohta. Ohjeessa ei ollut raaka-aineiden määriä, joten tältä osin jouduttiin itse miettimään. Toivottavasti ei aivan raiskattu ohjetta, mutta hyvää oli ainakin. 

Ainekset:

n. 600g Lohifile
175g Kylmäsavuporosulatejuustoa
2dl Maitoa
2dl Ruokakermaa
Paprikajauhetta
Suolaa
Grillausmaustetta 
Valkosipulijauhetta
Perunoita

Ohje:

Kuori perunat ja pilko ne pienehköiksi kuutioiksi. 
Aseta lohifile vuokaan ja poista ruodot. Lisää päälle suolaa. 
Laita perunakuutiot kalan viereen uunivuokaan. 
Mausta perunat paprikajauheella, suolalla, grillausmausteella ja valkosipulijauheella. (Älä laita mausteita kalan päälle!)
Sulata  sulatejuusto mikrossa maidon kera. Levitä sulanut juustomaito kalan päälle. 
Lisää joukkoon ruokakerma. 
Paista uunissa 200 asteessa n.1tunti.
Laita folio ruuan päälle, kun kala on komeasti ruskistunut.

Halutessasi voit lisätä kypsän kalan päälle tilliä. 

Ruokajuomana toimii hyvin olut. 





sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Graavilohi





Olinpa eilen luostolla viettämässä työkavereiden kanssa juhlaa. Kyseisessä ravintolassa oli jouluateria ja paikalla oli paljon myös ulkomaalaisia turisteja, Itse söin alkuun kylmät ruuat, jotka olivat ihan hyviä. Kun siirryin lämpimiin ruokiin, niin enpä ole ikinä törmännyt niin huonoihin ruokiin. Kinkku oli tukusta ostettu valmis viipaloitu "paska" kasa. Vieressä oli jotain lohta jota hetken katsoin, että kuinka kuvottoman näköistä se oli. Otin toki sitäkin ja söin kaiken vaikka kyseessä oli paskin jouluateria mitä olen ikinä syönyt. Vaikka me ei olla ravintolablogi, niin tuota paikkaa on syytä välttää. Kuulinkin, että henkilökunta on vuokrausfirman kautta hankittuja "kokkeja", joten ei yllätä. Ei ole hauska haukkua ketään, mutta nyt oli pakko. Kyseisen yrityksen nimen saa pyytämällä sähköpostilla.  Viimeviikolla laitettiin graavilohta ja ikinä emme ole yhtä hyvää syöneet.


Ainekset:

Lohifile
Merisuolaa
Hienoa sokeria
Tuoretta tilliä


Ohje:

Nypi kalafileestä mahdolliset ruodot, jos fileessä on rasvaa leikkaa se pois.

Sirottele pinnalle hieman sokeria, sitten laita ronskilla otteella merisuolaa.

Laita fileen päälle kourallinen tuoretta tilliä.

Nosta lohifile leivinpaperin päälle ja paketoi se. Sitten kääri vielä tuorekelmuun. Nosta paketti vielä vuokaan, että kalasta tippuva neste ei valu jääkaappiin. Anna lohen olla jääkaapissa 48h. Joku muu söisi sen vuorokauden jälkeen, mutta me emme.

48 tunnin päästä nosta paketti pois jääkaapista. Avaa paketti ja pyyhi ylimääräinen suola ja tilli pois paperilla fileestä. Leikkaa kalasta ohuita siivuja.




maanantai 21. marraskuuta 2016

Meksikolainen Liha-papupata




Eilen tehtiin Meksikolaista Liha-papupataa. Kävi se poika siinä välissä opettamassa kaverille nakkisopan teon, että ruuan täyteinen päivä oli.


Ainekset:

800g Porsaan palapaistilihoja
2kpl Valkosipulinkynsiä
2kpl Punasipulia
2kpl Naga Morich- chiliä
1tlk (500g) Paseerattua tomaattia
n.300g Tulista salsakastiketta
1tlk (380g) Kidneypapuja
Suolaa
Mustapippuria
Voita lihojen ruskistamiseen.


Ohje:

Ruskista lihat voissa pannulla parissa erässä. Kuori ja suikaloi sipulit ja valkosipulit. Pilko chilit pieniksi paloiksi. 

Laita pataan lihat, sipulit ja chilit. Mausta suolalla ja pippurilla oman maun mukaan. Lisää paseerattutomaatti ja salsakastike. 

Kypsennä pataa kannen alla 175asteessa 3tuntia.

Lisää puoltatuntia ennen valmistumista pataan valutetut ja huuhdotut pavut. 

Tarjoile riisin tai perunoiden kanssa. 



sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Riista enchiladas




Vihdoin rupeaa talvi tulemaan tänne lappiin. Toissa yönä satoi lunta lähes 20cm. Pitää työstä tuoda murtovälineet, että saa häkkivaraston auki ja saa sukset sieltä ulos. Avaimet vissiin hyvässä tallessa kun ei enään löydy. Eilen laitettiin riista enchilladaseja ja olipa työkaverikin käymässa ja näytti maistuvan. Oli kyllä aivan mahtavan hyvää, että kokeileppa tällä ohjeella. 

Ainekset:

1100g Riista- tai saksanhirvikäristyslihaa
2kpl Sipulia
Suolaa
Rouhittua mustapippuria
Riistamaustettta
Kuivattua chiliä
2prk (a230g) Vahvaa tacokastiketta
Voita paistamiseen

6kpl Tortillalettuja
1pss Juustoraastetta


Ohje: 

Laita pannulle voita ja lisää lihat ja sipuli. Lisää joukkoon suolaa, rouhittua mustapippuria, riistamaustetta ja kuivattua chiliä. Anna käristyä pannulla noin tunti miedolla lämmöllä. Kun liha on kunnolla käristynyt. , niin annostele lihat tortillaletuille ja lisää puolet tacokastikkeesta päälle. Kääri letut kiinni ja laita uunivuokaan saumapuoli alaspäin. Lisää päälle loput tacokastikkeesta ja juustoraaste. 

Gratinoi uunissa 200asteessa noin 15 minuuttia. 

Ruokajuomana olutta.

sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Hirvipata




Ei ollut minulla tänään aamulla laiteltu aamupalaa eikä ollut leivottuna kakkua. Että semmonen isänpäivä. Nooh tehtiin pojan kanssa yhdessä hyvää ruokaa ja otettiin samalla muutama olut. Mitäpäs muuta se mies voi ruuaksi haluta kuin rakkaudella kypsennettyä lihaa. Oma isä asuu 900 kilometrin päässä, joten ruokaa en voinut tarjota, mutta hyvää isänpäivää isälle vielä tätäkin kautta ja kaikille isille hyvää isänpäivää. Ollaanhan me oma päivä ansaittu. Tässäpä ohje hirvipadalle.

Ainekset: 

n. 1,5kg Hirvenpaistilihaa
140g Pekonia
0,5l Tummaa olutta
0,5l Vettä
3rkl Riistafondia
10kpl Mustapippuria
5kpl Laakerinlehtiä
1dl Karpaloita
3kpl Porkkanoita
10kpl Katajanmarjoja
3kpl Sipulia

Ohje:

Leikkaa liha kuutioiksi ja pekoni suikaleiksi. Ruskista lihat ja pekoni pannulla. Laita lihat pataan ja kaada päälle olut, vesi ja riistafondi. Kuori ja pilko sipulit ja lisää ne lihojen joukkoon. Lisää joukkoon mausteet, mutta älä lisää vielä karpaloita. Paista uunissa ensin puoli tuntia 200 asteessa ja sen jälkeen 175 asteessa noin 4 tuntia. 

Lisää karpalot tuntia ennen uunista pois ottoa. 

Sekoita muutaman kerran uunissa olon aikana ja maista. Lisää tarvittaessa joukkoon suolaa. 

Tarjoile esim keitettyjen perunoiden kanssa. 



lauantai 12. marraskuuta 2016

Tonnikalapasta




Poika laittoi taas tyttöystävälleen ruokaa. Ja koska edelleenkään hän ei syö lihaa, niin tonnikalasta piti jotain uutta keksiä. Tällä kertaa siis tonnikalapastaa ja kuulemma oli ihan hyvää. Itsekkin sain hieman maistaa ja oli kyllä ihan hyvää. Tässäpä siis tonnikalan ystäville ohje tonnikalapastalle.

Ainekset:

500g Penne Rigate kuviopastaa
2prk tonnikalapaloja öljyssä
1prk tomaattimurskaa
1kpl sipuli
2kpl valkosipulinkynsiä
2kpl kalaliemikuutioita
Oliiviöljyä
Sitruunamehua
Suola
Pippurirouhetta
Parmesan- juustoa

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. 
Kuullota sipuli valkosipulinkynnet oliiviöljyssä pehmeiksi.
 Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. 
Valuta öljy pois tonnikalapurkeista ja lisää tonnikala pannulle. 
Kaada joukkoon tomaattimurska ja lisää liemikuutiot. Mausta kastike suolalla ja pippurirouheella, anna sen kuplia miedolla lämmöllä. 

Valuta kypsä pasta ja sekoita tonnikalakastikkeen kanssa. Raasta päälle parmesan- juustoa. Mausta lorauksella sitruunamehua. 



maanantai 7. marraskuuta 2016

Ribsit jallukastikkeella




Nyt pitäisi olla koulutukset käytynä ainakin tälle syksylle. Paluu normitöihin ja toivottavasti saadaan taas hieman useemmin blogi tekstejäkin kirjoiteltua. Eilen oltiin meijän metsästysseuran hirvipeijaisissa ja kyllähän se hirvikäristys on vaan niin hyvää.

Etelästä toin meille tuliaisiksi ribsejä, koska täältä niitä ei saa näin syksystä ja kesälläkin saattaa olla vaikeuksia.  Usein ribsien kastelu toteutetaan ihan kaupan valmis kastikkeilla, mutta nyt päätettiin valmistaa oma kastike kasteluun. Jostain kumman syystä siihen haluttiin sitten jalluakin. 

Ribsit on yksi meijän lemppari grillattavista. Tällä kertaa ei grillattukkaan normaalisti kaasugrillissä vaan grillikodassa avotulella. Avotulella grillaaminen on ainakin mun mielestä vaikeinta ja nytkin polteltiin ensin halkoja noin puoltoista tuntia, että saatiin kunnon hiillos ja sillä välin oltiin tehty haloista pieniä puita, että grillatessa voidaan pitää vain pientä tulta yllä.

Samalla aikaa kun valmisteltiin hiillosta, niin poistettiin ribsejen toisella puolella oleva kalvo. Kalvon poistamalla kastike imeytyy lihaan myös siltä puolelta ribsejä. 

Meillä ei kuulu tapoihin keittää ribsejä, koska siinä lähtee lihasta maku ja uuninkaan käyttö ei kyllä kuulu grillaukseen.  Eli paistettiin ribsejä hyvällä hiilloksella pieniä puita lisäten kaksi tuntia. 

Ribsejä voideltiin  jallukastikkeella noin vartin välein.

Jallumarinadi ohje:

1dl jallua
50g ruokosokeria
3rkl dijon sinappia
1rkl siirappia
3rkl tomaattipyrettä
2dl paseerattua tomaattia
2tl worchestershire -kastiketta
0,5dl viinietikkaa
Suolaa

Mittaa kaikki ainekset pieneen kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen 10-15 minuuttia, niin että seos on kiehunut hieman kasaan ja saostunut. Mausta maun mukaan suolalla ja anna jäähtyä.