maanantai 30. tammikuuta 2017

Lohta pannulla




Nyt on kevään ensimmäiset kylvötkin vihdoin suoritettu. Esikasvatuksen aloitin chileillä ja paprikalla. Tänä vuonna aloitin hieman aiemmin ja nyt lajikkeina on semmoisia, jotka ovat kerenneet myös aiemmin minulla satoa tuottaa ja mielellään vielä hieman runsaammin. Kuukauden päästä onkin sitten tomaattien istutusten vuoro. Onneksi minulla oli jäljellä taimimultaa, koska täällä lapissa tuntuu olevan hieman haaste saada taimimultaa näin talvella. 

Kaupassa piti olla tarjouksessa muikut ja niinpä tarjoushaukkana kipasin ostoksille. Jälleen kerran kyseisen kaupan kohdalla jouduin pettymään, eli muikkuja ei ollut enää. Toki ymmärrän, että kalaa ei aina kalastajakaan pysty toimittamaan, jos kalaa ei tule. Kyseisen kaupan kohdalla on vain kyse siitä, että valitettavan usein tarjoustuotteita ei ole välttämättä edes koko tarjousajalla ja nyt ei siis puhuta pelkästä kalasta, vaan myös muista tuotteista. Jos voisin, niin boikotoisin kyseistä kauppaa, mutta kaikkia ruuanlaittoon tarvittavia raaka-aineita ei tässä kylässä muista kaupoista saa. 

Koska olin päättänyt, että kalaa syödään, niin ostinpa kokonaisen lohen. Tarkoitus oli tehdä kokonaista lohta uunissa, mutta pää ei keksinyt mitään uutta reseptiä, joten päätettiin pistää lohi fileiksi ja pannulle.


Ainekset:

n. 1kg lohta
Voita paistamiseen
Sitruunapippuria
suolaa

Koristeeksi:

Tuoretta tilliä
Sitruuna


Ohje:

Fileoi lohi ja poista ruodot. Huuhtele file ja kuivaa talouspaperilla. Leikkaa pannulle sopiviksi annospaloiksi. Laita pannulle pieni nokare voita ja lämmitä pannu kuumaksi. Laita lohipala pannulle nahkapuoli alaspäin. Paista n. 3-4 minuuttia riippuen lohipalan koosta. Käännä lohipala ja paista hellan keskilämmöllä n. 1-3 minuuttia. Paistamisen loppuvaiheessa lisää lohipalan päälle hieman suolaa ja sitruunapippuria. Tarjoile lohipala heti. 

Paistetun lohen kanssa sopii tarjoiltavaksi hyvin esim perunamuussi. 






sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Porsaan grillikylkeä uunissa




Eipä ole paljon ukkomaisempaa syötävää, kuin grillikylki. Mikä onkaan parempaa evästä matkaan, niin kalareissulle kuin marjaankin. Porsaankylki oli hyvässä tarjouksessa tällä viikolla  ja tänään tehtiin jo toinen erä. Meijän mielestä grillikylki on aivan parasta, kun se on kunnolla jäähtynyt. Huomenna siis napsitaan ihan välipalaksi grillikylkeä. 

Ainekset:

n.1,5kg Porsaankylkeä

Rubi:

Grillimaustetta
Savupaprikajauhetta
Valkosipulijauhetta
Chilijauhetta


Ohje:

Ota possunkylki puoltatuntia aiemmin huoneenlämpöön. Sekoita kulhoon grillimaustetta, savupaprikajauhetta, valkosipulijauhetta ja chilijauhetta oman makusi mukaan. Laita possunkylki uunivuokaan ja hiero siihen rubia kauttaaltaan. Lämmitä possunkylkeä uunissa ensin 250asteessa n.20minuuttia, jonka jälkeen laske uunin lämpö 175asteeseen. Anna lihan olla uunissa n.1,5 tuntia, jonka jälkeen käännä liha ja anna vielä paistua n.1tunti. Ota liha uunista ja kääri folioon vetäytymään vähintään puoleksi tunniksi. Tarjoile vaikka perunamuussin kanssa tai syö ihan sellaisenaan. Aivan parasta seuraavana päivänä. 

perjantai 27. tammikuuta 2017

Italialainen pizzapohja



Tänään olisi ollut hieno keli ulkoilla, mutta päivä menikin siivouksen parissa. Näin perjantain kunniaksi tehtiin pizzaa. Kyllä on pakko sano, että sen jälkeen kun ostin pizzakiven, niin meillä on usemmin tehty pizzaa. Oikeanlaisen taikinan teko on ollut välillä haaste, mutta tällä ohjeella tuli hyvä pohja pizzoihin. Jos et omista vielä pizzakiveä, niin suositellaan hankkimaan. 


Ainekset:

Vettä 6dl
Hiivaa 25g
Oliiviöljyä 5rkl
Sokeria 2tl
Durumvehnäjauhoja 1kg
Suolaa 3 tl


Liuota sokeri ja hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot. Lisää joukkoon oliiviöljy.  Sekoita suola tilkkaan kädenlämpöistä vettä ja lisää se taikinaan. Sekoita taikina sileäksi ja pyöreäksi palloksi.
Peitä liinalla ja anna kohota 1h. Jaa taikina neljään osaan ja laita se hieman jauhotetulle pöydälle. Muotoile pyöreitä pizzoja ja lisää omaan makuusi olevat täytteet. Laita pizza uuniin ja paista pizzakivellä 250asteessa noin 5-7 min. 


Tällä ohjeella tuli neljä pizzaa.

torstai 26. tammikuuta 2017

Riistawokki




Eilen meni töissä taas lähelle ilta yhdeksää. Eipä hätä ollut sen näköinen, vaan soitto pojalle ja poika otti pakkasesta pussin riistakäristystä ja alkoi käristämään lihaa. Kotia tullessa heitin vain sekaan pussin wokkivihanneksia ja hetken lämmitys ja ruoka oli valmista. Seuraksi olisi voinut vielä keittää riisiä, mutta päätettiin että ei tarvitse. Tässä hyvää ja suht nopeeta arkiruokaa. 

Ainekset:

550g riistakäristystä
500g wokkivihanneksia
Suolaa
Voita paistamiseen

Laita voita wokkipannulle. Laita käristyslihat voin joukkoon. Lämmitä hetki täydellä teholla, jonka jälkeen anna lihojen muhia hieman pienemmällä lämmöllä noin tunti. Lisää loppu vaiheessa wokkivihannekset ja anna lämmitä vielä pannulla noin 10-15minuuttia. Maista ja lisää suolaa oman maun mukaan. 

keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Chocolate Chip Coocies (suklaahippukeksit)




Maistuu se ukoille välillä piparikin. Tässäpä ohje suklaahippukekseille:


Ainekset: 

125g voita
3/4dl sokeria
3/4dl fariinisokeria
2tl vaniljasokeria
2kpl kananmunia
3dl vehnäjauhoja
1/2tl leivinjauhetta
200g tummaa suklaata

Ohje:

Sulata voi kattilassa. Sekoita joukkoon sokerit. Lisää kananmunat yksitellen ja välillä vatkaten. Lisää vehnäjauho-leivinjauhoseos.

Hienonna suklaa karkeaksi rouheeksi. Lisää rouhe taikinaan. Sekoita tasaiseksi. 

Annostele taikina kahden lusikan avulla nokareiksi pellille leivinpaperin päälle. 

Kypsennä 175 asteessa n.12min tai kunnes kypsiä. 

perjantai 20. tammikuuta 2017

Kana-chorizo-paella




Eilen mietiskelin, että mitä ruokia sitä vapailla taas tekisi. Kurkkaus kaappiin ja hyllyltä osui silmiin paellariisi, paellamaustepussit ja oliiviöljy. Tarvikkeet on tullut tilattua aiemmin netistä suomessa sijaitsevasta espanjalaisesta kaupasta. Samalla tuli tilattua pari paellapannua ja hinnalla ne ei ollut pilattu, joten tilasinpa pari. Toinen paellapannu on mökillä ja kertaalleen aiemmin on paellaa tehty. Olen tuon kerran jälkeen katsellut netistä videoita, kuinka espanjalaiset kokit paellaa tekevät ja nyt pojan kanssa pyrittiin tekemään samanlaista. Kanin lihaa olisi käytetty kanssa, mutta sitä meillä ei ollut. Ensi kerralla kun paellaa mökillä tehdään, niin haetaan kyllä lähikaupasta kaninlihaa, koska Pudasjärvellä on viime vuonna aloittanut kanitila ja lähikauppa on ottanut kaninlihaa myyntiin. Tässäpä meidän ohje:


Ainekset:

500g broilerin fileesuikaleita
200g chorizo-makkaraa
500g paellariisiä
Extra virgin oliiviöljyä
1kpl punainen paprika
100g sokeriherneenpalkoja
5kpl valkosipulinkynsiä
1kpl sipuli
1ltr kanalientä
2pss (a 3g) paellamausteseosta 
6kpl kirsikkatomaatteja
suolaa


Ohje:

Valmista kanaliemi. Ota siemenet pois paprikasta ja pilko paprika palasiksi. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori chorizo ja pilko ohuiksi viipaleiksi. Ruskista chorizoa paella pannulla, niin kauan, että se luovuttaa rasvaa. Siirrä chorizo viipaleet lautaselle. Laita fileesuikaleet paellapannulle. Paista fileesuikaleihin pieni rusketus. Siirrä fileesuikaleet chorizojen joukkoon lautaselle. 

Kuullota sipuli ja valkosipulinkynnet oliiviöljyssä. Lisää paprika ja paista, noin kaksi minuuttia, jonka jälkeen lisää chorizot ja fileesuikaleet, sekoita. Lisää paellariisi ja sekoita. Lisää kanalientä niin paljon, että ainekset melkein peittyvät. Lisää mausteseokset ja suolaa. Kiehauta ja laita pienemmälle. 

Kypsennä paellaa 15-20 minuuttia, lisää kanalientä mikäli tarve vaatii. Lisää sokeriherneenpalkot ja puolikkaita kirsikkatomaatteja kypsentämisen loppu vaiheessa. Ota paellapannu pois liedeltä ja anna paellan vetäytyä kannen alla 15-20 minuuttia. 











torstai 19. tammikuuta 2017

Runebergin tortut




Runebergin päivää vietetään taas 5.2. Me ei olla ikinä oikein tykätty Runebergin tortuista ja se johtunee siitä, että kaupasta ostettavissa leivoksissa on yleensä käytetty kostuttamiseen punssia, konjakkia tai mantelilikööriä. Jos minulla tekee mieli viinaa, niin minä juon sen ihan pullosta, eikä sitä tarvitse leivonnaiseen piilottaa. Usein taikinaan laitetaan myös tippa tai pari karvasmantelia ja sen maku on joidenkin mieleen ja taas toisten makuun ei. Meidän makuun sekään ei sovi. Tehtiin siis Runebergin torttuja ilman viinaa ja karvasmantelia. Wikipediasta hieman historiaa:

 Usein kuullun käsityksen mukaan runebergintortun kehitti J. L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia. Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä ja hän pyysi vaimoltaan jotain herkullista syötävää. Kun Fredrikalla ei ollut mitään sopivaa antaa, päätti hän tehdä leivonnaisen niistä aineksista, mitä hänellä oli. Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka kuitenkin lienee muunnelma alun perin porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta. 

Tässäpä meidän ohje Runebergin tortuille:

Ainekset: 

200g voita
1dl sokeria
1dl ruokosokeria
2kpl kananmunia
2dl vehnäjauhoja
2dl korppujauhoja
1dl mantelijauhetta
2tl leivinjauhetta

Tortun keskelle:

Vadelmahilloa

Koristeluun:

Vadelmahilloa
1/2rkl sitruunamehua
1rkl vettä
2,5dl tomusokeria


Ohje:

Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää kananmunat samalla vatkaten. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita ne taikinaan. Annostele reilu puolet taikinasta amerikan muffinivuokiin. Laita 1/2tl vadelmahilloa lusikalla keskelle taikinaa. Lisää loppu taikina päälle. Paista uunissa keskitasolla 200asteessa n.15-20 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Anna jäähtyä hetken aikaa. Käännä tortut toisinpäin ja ota paperiset muffinivuuat pois. Mikäli taikina on pursunnut  yli, niin voit ottaa sivuilta veitsellä tasaiseksi. Sekoita tomusokeri, vesi ja sitruunamehu keskenään ja pursota se renkaaksi tortun päälle. Laita vadelmahilloa renkaan keskelle. 












keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Teriyakilohi



Pitkien yövuorojen välissä pitäisi keretä nukkumaan ja tehdä vielä ruokaakin. Vaikka onkin kiire ei meillä edelleenkään syödä eineksiä, vaan hyvää itse tehtyä ruokaa. Tänään jääkaapista kurkisti lohifile ja vaikka teryaki-kastike olisi helppo tehdä itse, niin kauppaan ei ollut aikaa lähteä puuttuvia aineita hakemaan. Onneksi meillä oli valmista japanilaista teriyaki-kastiketta, joten tässäpä helppo ja nopea resepti:

Ainekset: 

Lohifile
Teryaki-kastiketta
Suolaa

Ohje: 

 Laita lohifile öljyllä voideltuun vuokaan nahkapuoli alaspäin. Leikkaa loheen viillot nahkaan asti, niin että viiltojen väli on annospala. Sivele lohen päälle teryaki-kastiketta. Lisää lohen päälle sormituntumalla suolaa. Lämmitä uuni 175 asteeseen ja laita lohi uunin keskitasolle 10-15 minuutiksi. Sen jälkeen laita uunin grillivastukset päälle 250 asteeseen. Voitele kalaa teryaki-kastikkeella sillä välin, kun grillivastukset lämpenevät. Nosta kala uunin ylätasolle. Grillaa kalaa uunin ylätasolla noin 10-15 minuuttia ja voitele Teryaki-kastikkeella 5 minuutin välein. Kun kala on ottanut pinnalleen upean värin, nosta kala uunista ja voitele vielä kerran teryaki-kastikkeella. 

Tarjoile esim. riisin kanssa.

 


tiistai 17. tammikuuta 2017

Salmiakkimuffinssit




Eilen pojan ollessa koulussa minulla rupesi tekemään mieli leipoa jotain. Muffinssit on suht nopeita ja helppoja tehdä, joten päätinpä valmistaa niitä. Hetken netissä surffailtuani päädyin salmiakkimuffinsseihin. Meillä ruoka-aineiden joukosta löytyy myös pullo salmiakki mixeriä ruuanlaittoa varten, joten käytinpä sitä nyt myös leivontaan. Tällä ohjeella sai vain 6 kappaletta amerikan muffinivuokiin tehtyjä salmiakkimuffinsseja, että suurempaan nälkään kannattaa vaikka tuplata määrät. 

Ainekset: 

2kpl kananmunia
1,5dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
0,5tl leivinjauhetta
1tl vaniliinisokeria
100g voita
0,5dl salmiakki mixeriä

Ohje:

Sulata voi ja anna jäähtyä. Pane uuni lämpiämään 200 asteeseen. Vatkaa sokeri ja kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon salmiakki mixeri. Jatka vatkaamista ja lisää voi sula. Sekoita kuivat aineet erillisessä kulhossa. Lisää seos taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Lusikoi taikina muffinssivuokiin, noin puoliväliin vuokia. Paista uunin keskitasolla 15-20 minuuttia tai kunnes muffinssit saavat kauniin värin.

sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Chorizo-hirvenlihapata




Ainekset:

300g chorizomakkaraa
1400g hirvenpaisti-lihaa
4kpl Aji Benito chiliä
3kpl sipulia
6kpl valkosipulinkynsiä
1rkl savustettua paprikajauhetta
1prk (400g) tomaattimurskaa
1prk (500g) paseerattua tomaattia
5rkl riistafondia
Chilijauhetta
Voita paistamiseen


Ohje:

Ota chorizosta kuori pois ja kuutioi makkara. Poista hirvenlihasta mahdollinen kalvo ja leikkaa liha kuutioiksi. Ruskista chorizoja niin kauan, että rasva alkaa tirisemään. Kaada chorizot pataan. Sen jälkeen ruskista hirvenlihat voissa erissä ja kaada pataan. Kuori valkosipulin kynnet ja sipulit. Puolita sipulit. Poista chileistä siemenet ja pilko chilit pieneksi. Laita sipulit, valkosipulinkynnet ja chilit pataan. Lisää tomaattimurska, paseerattu tomaatti, mausteet ja riistafondi. Sekoita ainekset padassa. Anna muhia uunissa kannen alla 140 asteessa 4-6 tuntia. 

Tarjoile esim keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa. 

lauantai 14. tammikuuta 2017

Possuwok




Pitkä työputki vihdoin takana ja nyt on taas hieman aikaa miettiä uusia reseptejä ja laittaa ruokaa. On me toki keretty tänään siivota, hiihtää ja saunoakin. Pilkillekin tekisi mieli, mutta kaikki varusteet on mökillä. Ruuaksi tehtiin tänään possuwokkia. 

Ainekset:

600g possun fileesuikaleita
1,5tl jauhettua inkivääriä
2tl valkosipulijauhetta
1pss (450g) wok vihanneksia
100g sokeriherneen palkoja 
1kpl paprika
2,5rkl maissitärkkelystä
1dl soijakastiketta
1dl vettä
3kpl Aji Benito chiliä
2tl chilijauhetta
Ruokaöljyä ruskistamiseen


1. Pese ja pilko paprika ja chilit. Poista siemenet. Ruskista lihat öljyssä wokkipannulla. Lisää joukkoon jauhettu inkivääri, valkosipulijauhe ja chilijauhe. Lisää joukkoon wokki vihannekset, pilkottu paprika, pilkotut chilit ja sokeriherneen palkot. Anna lämmitä niin kauan, että kasvikset ovat kunnolla lämminneet. 

2. Sekoita maissitärkkelys, vesi ja soijakastike. Lisää ne wokkipannulle ja kiehauta. Sekoita 1-2 minuuttia tai kunnes kastike on paksua. 

Tarjoile riisin tai nuudeleiden kanssa. 




keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Kermainen savuporokeitto






Lähes kolmen viikon loma alkaa olla loppu. Joulua vietettiin pojan kanssa ihan kahdestaan mökillä ja ruokia tehtiin pöytään aikasen runsaasti. Kinkun lopusta tehtiin vielä pyttipannua ja hernekeittoa. Mikä parasta oli joulupukkikin kuullut ainoan toiveeni ja lahjaksi sainkin pastakoneen. Pitänee siis ruveta harjoittelemaan tuorepastan tekoa.

Uutta vuotta meitä olikin mökillä juhlistamassa useampia. Luonnollisesti räjäyttelyjen lomassa maistui myös hyvä ruoka. 

Eilen tultiin takaisin kotia ja ruuaksi tehtiin kermaista savuporokeittoa. Meidän mielestä oli hyvää. Kokeile ihmeessä sinäkin.

Ainekset:

300g savupororouhetta
140g pekonia
1kpl sipuli
4dl kermaa
125g sulatejuustoa
1rkl riistafondia
1l vettä
Mustapippuria myllystä

Persiljaa koristeluun.

Ohje:

Kuori ja pilko sipuli. Kuullota pannulla pienessä määrässä öljyä. Kaada sipulisilppu kattilaan. Pilko pekonit pieneksi ja ruskista samalla pannulla, jossa kuullotit sipulin. Kaada ruskistetut pekonit sipulin sekaan kattilaan. Lisää kattilaan sitten savupororouhe, vettä, kerma ja riistafondi. Anna kiehahtaa ja lisää sulatejuusto pieninä paloina keittoon. Lisää mustapippuria ja anna keiton vielä kiehahtaa. Tarkista maku.

Tarjoile ruisleivän kera.